Грешки при приготвяне на сладко

Сладко от арония

През лятото много хора правят зимнина, но повечето допускат грешки, които могат да развалят консервацията – особено на сладкото

Правенето на сладко през лятото е задължително и честно казано, е удоволствие дори за твърде заетата с работа жена. Големият въпрос обаче е резултатът. В повечето случаи се получава вкусен продукт, но това не е всичко. Трябва да изглежда добре, да се запазят полезните вещества, да се консервира правилно…За да не се допускат обичайните грешки при правенето на сладко, трябва да се спазват някои основни правила:

Съд за готвене

Изберете по-голяма тава, тъй като при готвене може да се увеличи обемът на сладкото.

Продукти

Обърнете голямо внимание на качеството на плодовете и плодовете. Опитните домакини препоръчват премахване на излишните листа и клонки от горски плодове и плодове преди готвене.
Ако използвате леко развалени плодове, те ще развалят цялото сладко. Зелената плесен е знак за некачествен продукт при приготвяне на сладко.

Правилно изчисляване на съотношението захар и плодове

Зрелите ягоди с ниска киселинност изискват приблизително 70% захар от теглото им, 40% ще бъдат достатъчни за боровинките, 45% за кайсиите и сливите, 60% за черешите и прасковите.

По принцип идеалното съотношение на захар и други съставки е 1: 1.

Може да изглежда, че плодовете и без това са доста сладки. Но в сладкото захарта се използва не само за вкуса, но и за правилната консистенция. И което е по-важно- действа като консервант.
Това съотношение ще осигури на вашето сладко дългосрочно съхранение.

Предварителна подготовка

За да не се разварят кайсиите и сливите, непосредствено преди готвене ги накиснете за 5 минути в соден разтвор (разтворете 1 чаена лъжичка сода в 1,5 литра вода).

За да не потъмнеят ябълките по време на готвене, потопете нарязаните на филийки плодове в подсолена вода за 2-3 минути (вземете 1 чаена лъжичка сол на 0,5 литра вода), след което ги потопете във вряща вода за същото време.

За да сте сигурни, че сливи, грозде, круши и други ще запазят формата си и кората им няма да се спука, преди готвене ги пробийте на няколко места с клечка за зъби.

Обикновено, за да направите сладко, плодовете първо се покриват със захар и се оставят за известно време- до 12 часа, за да си пуснат сока. След това можете да започнете да готвите.
Започнете да варите сладкото на тих огън, защото при първото завиране се образува пяна, която трябва да се обира. След това сладкото се охлажда и се приготвя отново. Второто и следващото готвене (ако консистенцията го изисква) може да стане на умерен огън.

Как се вари сладко?

Когато сладкото заври, витамин С и формата на плодовете се рушат, затова е по-добре да готвите плодовете на няколко етапа. Това трябва да става на слаб огън през първите 10 минути след кипене. Тогава се получава силно разпенване. Веднага щом пяната се утаи, можете да усилите фурната/печката на среден огън. Не забравяйте да се уверите, че пламъкът загрява само дъното на съда, а не стените, в противен случай сладкото ще изгори.

Пяна

Варенето на сладкото става с отделяне на пяна, особено на ягоди и горски плодове и в неголяма тава. В такъв случай е неизбежно постоянното премахване на мехурчетете.

Ако не ви се стои „дежурни“ до тавата, може да използвате домакинска хитринка от южните ни съседи. В Турция слагат 10гр масло в сместа, когато кипва. Това пречи на образуването на пяна, но не променя вкуса, цвета и аромата на сладкото.

Имайте предвид обаче, че то може да абсорбира външни миризми, ако в същото време на останалите котлони на печката се готвят други ястия с подчертана миризма.

Преваряване на сладкото

Трябва да можете да спрете навреме. Важно е да не преварявате сладкото, в противен случай масата може да промени яркия си цвят и да стане твърде тъмна (по същество захарта ще се превърне от сироп в карамел), или още по-лошо- да стане „на камък“.

Кога сладкото е готово

За да се определи степента на готовност, сладкото се проверява „на капка“. Трябва да накапете върху чиста чиния. Ако капката запази формата си и не се разтече, сладкото е готово.

Пектин за варене на сладко

Ако имате малко време или искате сладкото да е с по-малко захар, можете да използвате пектин. Този естествен сгъстител на растителна основа се намира в много плодове. Ябълките са абсолютен лидер по съдържание.

Пектинът ви позволява да направите сладко много бързо – достатъчно е само едно варене.
Но е важно да се разбере, че текстурата в този случай ще бъде различна от класическата – сладкото ще напомня на желе. Но в този случай количеството захар може да бъде намалено почти наполовина.

Тара

Бурканите трябва да са идеално измити и стерилизирани. Това се отнася и за капаците.
Ако пренебрегнете това правило, вътре скоро ще се появи мухъл, сладкото може да „експлодира“ и такъв продукт ще бъде негоден за консумация.

Отговори на най-честите въпроси, свързани с приготвянето на сладко

Защо сладкото е течно и плодовете са преварени? Вероятно причината се крие в следните неща: пропорциите не са спазени, плодовете са презрели или сте стартирали варенето на силен огън. Ако добавите захар, сиропът ще стане по-сладък и гъст. Ако  не искате да го правите, може да го използвате като плънка за печива.

Защо сладкото потъмня? Това означава, че се е варило твърде много и се е карамелизирало. Когато изстине, ще се превърне в много гъста,дори-  камениста маса. Ето защо, когато готвите сладко, е важно да не пропуснете подходящия момент и да го свалите от огъня навреме.

 Защо сладкото ферментира? Това се случи, защото в сока няма достатъчно захар; плодовете бързо се развалят при топли условия.

 Защо сладкото не замръзва във фризера? При минусови температури смлените плодове без и с захар се превръщат в сладолед. 

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*