Вино от нар

Вино от нар

Виното от нар е вкусна напитка, чийто вкус е твърде малко познат от нас. Приемат я за традиционна в азиатските държави. Трудно ще го намерите по магазините, а и повечето производители го правят кисело. Ако предпочитате по -сладки вина, може да си направите сами прекрасната напитка от нар.

Най -голямата грешка, която може да допуснете в началото е да приемете, че нарът е сладък сам по себе си. Въпреки яркия и богат вкус на плодовете, в него има много по -малко захар, отколкото в гроздето. Затова ще трябва да се добави към виното, особено ако искате да избегнете излишната киселина.

Другият проблем е липсата на естествен танин. Гроздето е богато на него, но към напитката от нар трябва да се добави специално, за да протече правилен процес на ферментация и да се получи желания богат вкус. Когато използвате цели нарове, трябва да вземете 15-20 плода, да вземете семената и да ги покриете със захар. Много по-лесно ще стане, ако използвате готов сок.

За вино от нар ще ви трябва:

3 л. сок от нар;
1 кг.захар;
1 ч.л. мая или килограм стафиди;
2 с.л. лимонов сок
1 чаша сварен силен черен чай
вода;
съд за ферментация

Как да го направите?

Смесете половината сок със захарта и загрейте в тенджера, докато захарта се разтвори напълно. След това сместа трябва да се охлади до стайна температура. Разтворете маята в топла вода и я оставете да престои около час. Можете да ги оставите за по -дълъг период.
Поставете измитите стафиди на дъното на съда за ферментация. След това изсипете маята, прецедената чаша силно варен чай и целия сок от нар, включително сладкия. Ако преди тапата е останало много място, добавете малко вода. Виното трябва да ферментира поне две седмици. След това трябва да се отцеди и сервира.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*