Универсално тесто, което издържа 7 дни

Рецепта за универсално тесто

Днес ви предлагаме рецепта за универсално тесто, от което може да направите всичко – от пица до любимите понички. От съотношението на продуктите се получава голям обем, но не бива да ви притеснява. Това тесто ще издържи седмица в хладилника. Достатъчно е да го разделите в торбички и да го ползвате при нужда!

Преди да започнете да приготвите тестеното изделие, оставете го поне десет минути на стайна температура, за да се отпусне. Намажете ръцете си предварително с олио, защото тестото е лепкаво. Преди да замесите и оформите, поръсете работната повърхност с брашно.

Ако планирате да правите сладки от тестото, просто заменете солта със захар.

Необходими продукти:

500 гр. меко (с ниско съдържание на глутен) брашно,
500 гр. твърдо (с високо съдържание на глутен)брашно,
400мл. мляко,
1 мая,
1 кисело мляко,
2 яйца,
1 мл олио,
1 п.бакпулвер,
2-3 чаени лъжички сол.

Начин на приготвяне:

Добавете маята към хладкото мляко и я оставете да се активира. Поставете малко брашно, смесено с бакпулвер, върху работната повърхност, след това добавете останалите съставки в средата и омесете тестото. Ако е необходимо, добавете още брашно или мляко, така че тестото да остане меко.

Намажете добре с олио вътрешността на чист найлонов плик, след това поставете тестото в него, изцедете излишния въздух, завържете го и го поставете в хладилника. Можете да го съхранявате до седем дни и да го извадите, ако е необходимо.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*