Сок от арония

Сок от арония рецепта

Аронията е един от най-здравословните видове горски плодове. Сокът от това растение се използва най-вече за лечение на анемия, но е отличен и за лечение на щитовидната жлеза, регулиране работата на панкреаса, почистване на черния дроб и др.

Смята се, че подпомага заздравяването на рани, забавя стареенето на кожата и тялото, предотвратява образуването на бръчки и предпазва от отрицателно UV лъчение.

Как да си направим сок от арония?

Ако правите сами сок, рецептата е много проста. Когато плодът на аронията узрее, най-добре е да направите опаковка от 1 кг с него и да го замразите. Ако е необходимо, размразете и направете сок.

От 1 кг арония обикновено получавате около 0,7 л сок, а понякога и по-малко. Не се притеснявайте, че замразяването ще намали на качеството на сока, защото е известно, че аронията понася много добре ниските температури. След като изкарате плодчетата от камерата, те ще станат още по-сочни, с повече сок.

Размразената арония е най-добре да се пасира или прекара през месомелачка, за да се получи ​​студено пресован сок. В него не трябва да се добавя консервант. Също така се препоръчва да се пие без захар и други подсладители. Съхранява се 24 часа в хладилник, но е препоръчително да се изпие същия ден.

Като изключителен антиоксидант, аронията предотвратява създаването на свободни радикали, забавя стареенето на организма и предотвратява развитието на хронични заболявания. Затова си струва да я консумирате и през зимата. Ако искате да консервирате сока, се нуждаете от малко по-различна рецепта:

Необходими съставки:

1 кг плодове от арония
500 мл вода
400 г захар
½ лимонов сок

Начин на приготвяне:

В по-дълбока тенджера се слагат захарта и водата. Съдът се поставя на котлона, докато заври, като се разбърква от време на време. Когато водата заври, добавете аронията.

Разбърквайте непрекъснато и намачкайте плодовете с решетъчна лъжица, за да изцедите възможно най-много сок. Когато достигне точката на кипене, изключете котлона, оставете за минута, след това оставете купата настрана да изстине.

Прецедете сместа през тензух, след което върнете получения сок на огъня, за да заври още веднъж. След това се добавя сока от половин лимон, разбърква се и се съхранява в бутилки, предварително загрети във фурна на 90 градуса – т.е. стерилизирани. Внимавайте да не се изгорите с горещия сок и бутилки.

Затворете сока с оригинална капачка и го оставете да изстине напълно покрит с одеяло или по-дебел чаршаф. Съхранявайте на тъмно и хладно място, след което консумирайте при необходимост. Ако искате, можете да го разредите с малко вода.

Най-полезно е сокът от арония да се пие на гладно, по една малка чаша сутрин или преди всяко основно хранене.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*