Сладко от горски плодове, които не се готвят – витамините остават, а вкусът е по-наситен!

Сладко от горски плодове, които не се готвят – витамините остават, а вкусът е по-наситен!

Ако ви писва от дългото стоене над печката или огъня, но не може да си представите зимата без сладко, трябва да си потърсите просто подходяща алтернатива. Едната възможност е да опитате рецептата, която ви предлагаме. С нея, чудно сладко от горски плодове, без да ги готвите – с наситен вкус и нито един изгубен при топлинната обработка витамин!

Необходими продукти:

2 кг ягоди, малини или къпини (плодовете трябва да са узрели)
1 кг захар
500 мл вода

Начин на приготвяне:

Измийте плодовете, ако са ягоди, отстранете дръжките. Оставете плодовете да се отцедят върху цедка. През това време сварете сиропа от водата и захарта – оставете го да се готви 5 до 7 минути от момента на кипене, така че да стане по-плътен, но да не побелее.
Поставете отцедените плодове в тенджера и залейте с горещия захарен сироп. Покрийте я, за да престои известно време. Плодовете ще отделят малко вода и ще разредят сиропа.

Когато се охлади напълно, прецедете течността и я сложете на огъня да ври 5 до 7 минути. След това отново я изсипете върху плодовете, докато изстине.

Повторете процеса още веднъж.

Ако искате сиропът да е наистина плътен, добавете още захар и гответе по-дълго.

След третото кипване на сиропа прехвърлете плодовете в стерилизирани буркани и залейте горещия сироп. Затворете добре и завийте с одеяло. Когато се охладят напълно, приберете в килера с останалата част от зимата.

Забележка: Това е рецепта за сладко от ягоди, малини, къпини- горски плодове като цяло. Не опитвайте да приготвите с друго по нея – няма да ви се получи![:]

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*