Съвършено кисело зеле: Рецепта и съвети

Съвършено кисело зеле: Рецепта и съвети

Дългата студена зима ще мине бързо и весело с подходящо мезе към греяната ракия. Няма нищо по-добро и сигурно от бидон с кисело зеле. В него няма нищо излишно – от зеленчука ще приготвите класическа салата, манджа или сарми, а от „чорбата” – бульон „трезве”, като противогрипно средство или в полза на диетата.

Най-добрата рецепта за кисело зеле

Към 30 кг зеле се добавя един килограм сол. Първите листа се отстраняват, изрязва се кръст с нож в корена и главите се подреждат в бидон. Тъй като са кръгли и е невъзможно да ги подредите добре, трябва да нарежете няколко глави зеле на четвъртинки и половинки и да ги поставите между целите глави, така че всички глави да могат да стоят здраво, без да се мърдат.

След това в бидона се излива вода – трябва да има два пръста над зелките. Върху тях се поставя дървена или пластмасова преса.
Ако ви остане място, рискувате зелето да се развали по-бързо, поради притока на въздух.

Без претакане на саламурата

За да не се налага да претакате саламура, предлагаме следния трик: разстелете по-дебел памучен плат върху пресата, след което сложете още сол върху нея. По този начин солта бавно ще се стопи и ще падне на дъното на бидона.

Температурата е важна

Докато стане кисело (отнема около месец), зелето трябва да престои на стайна температура. Не трябва да е твърде студено. На по-хладно място зелето трябва да се премести по-късно. Там температурата не трябва да надвишава 5 градуса (мазе, гараж …).

Контролирайте количеството вода

По време на подкисляването от един месец, понякога трябва да контролирате количеството вода в бурето, особено през първите дни. Зелето не трябва да е без вода, така че го добавяйте при необходимост. Ако използвате камък или буркан, не забравяйте да ги миете поне през ден.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*