Съвършено калцоне стъпка по стъпка

Рецепта за калцоне

Най-любимата пица на всички е калцоне. Завита, с богат пълнеж – изглежда като подарък-изненада. И да не сте така добър в точенето, може да си я направите у дома!

Необходими продукти:
За тестото:
900гр. брашно
30гр.мая
2 чаши вода
30гр. сол
1 чаена лъжичка захар

За пълнежа:
1/2 чаша зехтин
3 топчета Моцарела (или друго сирене)
500 мл доматен сос
500 г шунка

Начин на приготвяне:

Поставете маята в топла вода и оставете да втаса добре. В купа поставете брашното и добавете водата, солта и захарта. От сместа направете тесто. Тестото разделете на 6 топки и всяко топче месете, докато не стане гъвкаво и меко. Оставете тестото да втаса 1 час.
Всяка топка се разточва до кръгла форма. В средата на всяко сложете малко доматен сос. Върху него – няколко парчета моцарела и шунка. Целият пълнеж трябва да стои в средата на тестото за пица.
След това сгънете горната част на пицата под формата на полумесец и здраво притиснете двата края, така че пълнежът да не се разтече по време на печенето. Ако имате опит, можете да ги направите като ръбовете на зелник. Накрая разнесете малко доматен сос върху пицата. Калцоне се пече на 250 градуса, докато тестото стане златисто кафяво.

Забележка: Имайте предвид и не прекалявайте с пълнежа! Колкото повече е „запечатано” в тестото, толкова по-трудно става печенето на пицата!

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*