Рецепта за масло Гхи

Как се прави домашно масло Гхи рецепта

Пречистеното масло Гхи е много здравословно, насищащо и популярно – особено след като света полудя по кето диетите! Да си го набавиш вече не е трудно – има го във всеки магазин. Въпросът е, че не е евтино. Може да спестите малко пари, а и да се убедите в качествата му, ако си го направите у дома.

Пригответе поне 500 грама краве масло – от по-малко няма смисъл. Изберете най-висококачественото, най-вкусното, без билкови добавки, с висок процент мазнини.

За топене вземете тенджера с дебело дъно! Това е важно, защото маслото може да изгори по време на готвене. Алуминиевият съд не е подходящ за тази рецепта. Най-добре е да използвате чугунена тенджера, но може и от стомана, ако има дебело дъно. Поставете маслото в съда и оставете да престои няколко часа при стайна температура, за да омекне. След това го нарежете на по-малки парчета.

Можете да топите масло както на газ, така и във фурната.

Изчакайте, докато маслото се разтопи напълно. Можете да го разбъркате леко. Веднага щом заври, веднага направете огъня възможно най-слаб. Маслото трябва леко къкри и да бълбука, в никакъв случай не трябва да ври интензивно. Но дори и да няма движение в него, не е необходимо да го форсирате. Не покривайте тенджерата.

На повърхността на маслото ще се появи много пяна. Някои го махат веднага, но може да изчакате.

Оставете маслото да се нагрява за два часа. Проверявайте процеса на всеки половин час. Няма нужда да се разбърква.

Отначало маслото е мътно, в него плуват бели люспи.

Постепенно люспите ще започнат да се утаяват на дъното – маслото ще стане прозрачно.

Веднага щом това се случи, започнете да наблюдавате по-внимателно маслото. Може да изгори. Дръжте го на огън, докато се появи лек орехов аромат. След това изключете огъня. Отстранете пяната с малка цедка или лъжица. Не изхвърляйте пяната – тя може да се добавя в готвенето на други ястия. Избягвайте да докосвате дъното и стените, за да избегнете разреждането на утайката.

Вземете чисти, сухи буркани. Ще ви трябва и марля, сгъната на няколко слоя. Прецедете внимателно горещото масло в буркани през тензух – много е горещо и при бавно изливане ут

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*