Пиле в тесто

Пиле в тесто

Печеното пиле само по себе си е достатъчно вкусно и просто ястие, но понякога е нормално да се опита и по-„завъртяна” рецепта. По специален повод любимото ви сочно месо с хрупкава коричка може да се направи в тесто- резултатът със сигурност ще бъде смайващ!

Необходими продукти:

Добре почистено цяло пиле, готово за готвене

Подправки за пилето

По избор: сол, къри, черен пипер, готов микс или дори – китайски пикантен сос. Комбинациите може да са различни, всичко е на вкус

Подправки за вътрешността на пилето

смесени сухи подправки или поне- розмарин и риган
1 пакетче масло

Продукти за тесто

450 гр. брашно
300 мл. хладка вода
1/2 суха мая
По 1 ч.л. сол и захар

Начин на приготвяне:

Пилето се овкусява пикантните подправки и вътрешността му се третира с останалите. По възможност се оставя да поеме аромата и вкуса им няколко часа.

Слага се пакетчето с масло в кухината му малко преди да се увие в тесто. Слага се по корем в набрашнена тава, която е достатъчна да побере от пилето, но не много по-широка от него.

Замесва се меко тесто. Разточва се така че да покрие цялото пиле. След акто пилето се „опакова“, се слага в тавата за печене.

Долива се два пръста гореща вода в тавата. Пече се в силно загрята фурна до зачервяване на коричката. След това температурата се намалява на 180 градуса и продължава да се пече, като течността се разнася върху тестото. След като тестото се зачерви, температурата се намалява на 150 градуса.

Целия процес на обливане със соса се повтаря при нужда. Когато течността се изпари, се долива, за да остане поне 1 пръст течност до края на печенето.

Оставя се да изстине, след което се изрязва горната част на тестото, пилето се накъсва на порции с хляба и се поднася.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*