Най-полезните съвети за варене на яйца: Всичко, което трябва да знаете

Как да сварим перфектно яйца съвети за твърдо сварени или рохки яйца

Независимо дали се приготвяте за Великден или просто искате да сте перфектни в приготвянето на лека закуска или диета, все в един момент се налага да сварите яйца. Колкото и проста да е тази дейност, тя си има своите малки особености.

Златните правила за варене на яйца са:

За да не се напукат яйцата при варене, никога не ги варете веднага след като ги извадите от хладилника. Добавете сол към водата или с игла им прободете дъната – така се наляга вътрешното им налягане.
Таймер за варене на яйца е много важен, ако нямате такъв – ползвайте алармата на телефона. С тях яйцата няма да се преварят, което ще направи жълтъците черни, а белтъците – с вкус на гума.
Пресните яйца се нуждаят плюс 30 секунди към общото време във вряща вода. Имайте предвид, че те се белят трудно, затова заложете на яйца, които са по-стари, но не на повече от десет дена.

Варете яйцата на тих огън, в малък съд. Ако ги слагате в голям и при силно кипене, има по-голям риск да се блъскат едно в друго и съответно – да се спукат.

Яйцата, които ще варите за боядисване преди Великден сложете в кърпа или някакъв вид термоустойчива кошница, за да може да ги извадите лесно и бързо.

Рохки яйца

Рохките яйца са гурме удоволствие за мнозина, но малки, бременни жени или хора със сериозни заболявания не трябва да си го позволяват.

Как да ги приготвите?

Слагате яйцата в съд със студена вода на силен огън. Щом заври водата, намалете температурата на котлона и варете:

*3 минути за класическо рохко яйце
*4 минути само за течен жълтък
*5 минути, за да се втвърди и жълтъка и да се получи полутечно петно в основата му.

Твърдо сварени яйца

Слагате яйцата в съд със студена вода на силен огън. Щом заври водата, намалете температурата на котлона и варете:

*6 минути, ако искате основата на жълтъка да остане леко течен
*8 минути, за класически твърдо сварени яйца

Веднага след като приключи варенето, сложете яйцата под студена струя вода за 1 минута, след това – за около 2 минути – да постоят в студена вода.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*