Модерна домакиня: Да си направим сами масло у дома (Лесни трикове)

Домашно масло - лесно и вкусно сн. Flickr
Домашно масло - лесно и вкусно сн. Flickr

Бъдете модерна домакиня, но се радвайте на натурални продукти

Няма по-вкусно масло от това, което може да си направите сами в домашни условия. И за целта не ви е нужно бурило, с което да избивате маслото цял ден. Днес ще бъдем модерни домакини и ще използваме техниката в наша услуга.

Нуждаете се от:

Няма по-вкусно масло от това, което може да си направите сами в домашни условия. И за целта не ви е нужно бурило, с което да избивате маслото цял ден.

1 кухненски робот или блендер

1 — 2 — 3 — 5 литра кисело мляко, подквасено в домашни условия.

След като млякото е подквасено у дома / Имате нужда от пълномаслено мляко, а не от такова, което се продава в магазина/, оберете каймака му и го съберете в купа. След това сипете в блендера/каната на кухненския робот 500 мл топла вода. Добавете каймака, който сте събрали в купата и разбийте за 1 – 2 минути. Добавете една чаша студена вода и отново разбийте за не повече от 15 – 20 секунди. Ще видите, че отгоре на мътеницата се образува плътна пяна. Ако продължите да разбивате още по-дълго, в рамките на 2 до 5 минути ще видите, че се образува цяла бучка масло. Но, ако се притеснявате, че блендера или робота ви може да изгори, оберете пяната и разбийте отново. След което отново я оберете. Плътната пяна се събира в стъклен или порцеланов сух съд, при което започва да се втвърдява, като в същото време отделя вода. Накрая остава само маслото, а течността се излива от купата.

Домашно масло - лесно и вкусно сн. Flickr
Домашно масло – лесно и вкусно сн. Flickr

Може да се наложи да повторите процедурата с блендера 10 – 15 пъти, докато оберете маслото, което се образува като каймак отгоре, но резултатът определено си заслужава. Обирайте маслото търпеливо, с внимание, тъй като може да отнеме малко повече време, докато постигнете желания резултат. Не е нужно да разбивате млякото на максимално висока степен, достатъчно е да използвате и пулс бутона. Айрянът, който остава след маслото може да пресечете на извара или да изпиете охладен с децата или приятели.

Добър апетит и успех от нас!

Допълнителен съвет: При обиране на маслото задължително използвайте дървена лъжица, а не метална.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*