Как се прави чипс само за 6 минути в микровълновата печка?

Как се прави чипс в микровълновата?

Картофеният чипс е най-популярната „закуска” в света. Да, табу е за маниаците по здравословно хранене, но как да устоите на хрупкавото удоволствие?! А с рецептата, която предлагаме, можете да го готвите само за 10 минути. И още по-малко.

Какво ви е необходимо?

1. Един голям картоф (можете повече, в зависимост от апетита и компанията);
2. Зехтин;
3. Сол и подправки (на вкус);
4. Купа със студена вода;
5. Хартиени кърпи (салфетки);
6. Микровълнова фурна и купа за нея.

Как се приготвя картофен чипс в микровълновата печка?

Обелете картофите на тънки, полупрозрачни резени. От дебелината им зависи крайната „хрупкавост“. В идеалния случай е по-добре да използвате специално ренде за тази цел, но и остър готварски нож ще ви свърши работа.

Непосредствено след нарязването на резените, ги натопете в купа със студена вода. По-добре е да ги оставите за една минута или две, след което отцедете водата – така премахвате излишното нишесте.
Изсушете парчетата, като ги обвиете в чиста кърпа и леко притиснете.

Сега вземете съд, подходящ за микровълнова фурна. Покрийте го с два слоя хартия (пергамент или обикновена хартиена кърпа). Поставете картофите върху хартията. Уверете се, че те не влизат в контакт помежду си, в противен случай те могат да се залепят заедно в един „суперчипс”.

Сега леко намажете парченцата със зехтин от двете страни (за златна кора), и поръсете сол и подправки на вкус. Комбинация от червен пипер + къри е чудесна идея!

Сложете съда с приготвените картофи в микровълновата фурна за 3 минути максимален режим. След като обърнете всеки разрез, намалете мощността до 50% и „изсушете“ още 3 минути. Проверете: поне някои от чипсовете вече са „изсъхнали“ до апетитна кора. Премахнете ги и оставете останалите за още 1 минута с мощност 50% – и така, 1 минута, докато не бъде готова.
След 6-10 минути (в зависимост от дебелината на парчетата и микровълновата мощност) ще бъдете готови с отлично предястие – собствена подготовка. И без химията – чист натурпродукт!

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*