Как се меси козунак: Златни правила

Козунак за начинаещи

За да направите козунак, всъщност не се изисква дългогодишен опит на домакиня, а спазване на препоръките на тези, които са усвоили месенето преди вас.

Трикове за вкусен козунак

1. В стаята, в която се меси и втасва тестото, трябва да е МНОГО топло- 35°-40°С . Ако имате печка на дърва, запалете я, независимо че по Великден обикновено времето е хубаво. Другите възможности са ви парното, климатикът, конвекторите.

2. Продуктите за месене трябва да се извадят от хладилника най-късно два часа преди месене, за да са на стайна температура. Още по-добре е да ги извадите още предишната вечер.

3. Заредете се с позитивно настроение. Това не е суеверие. Вярвайте в силата на добрата мисъл, прекръстете се преди да започнете работа и вложете в нея цялата си грижа и любов към близките си. Ненапразно предците ни са се молили преди да пристъпят към храната.

4. Първото, което трябва да направите е да активирате маята. Затоплете до 35° С прясно мляко. Използвайте половината от него и го изсипете в подходяща купичка. Сложете в него мая, 1 с. л. захар и 2-3 с. л. брашно. Дръжте на топло, докато шупне, т.е. се появят балончета.

Някои добавят и сол, но не е задължително.

5. Половин час след това пресейте поне два пъти брашното. За ваше улеснение може да вземете специално смелено за козунаци.

6. Направете кладенче в средата на пресятото брашно. В него ще изсипете яйцата, които са разбити и гарантирано със стайна температура, половината от мекото масло (или равни части мас и олио), захар и втасалата мая. Месите, докато се оформи топка. На някои места използват дървена лъжица.

Захарта трябва да е разтворена, за да стане тестото леко и да бухне достатъчно.

Каквато и рецепта за козунак да използвате, сложете до 250 г захар на 1 кг брашно. Повечето захар само ще направи тестото тежко.

7. Месите десетина минути и добавяте по малко брашно при нужда. Целта е да се получи компактна топка, която не лепне по ръцете, но не е и много стегната.

8. Докато месите използвайте останалото масло, и същото количество мас.

9. „Блъскането” на тестото по масата за месене не е просто ритуал. Прави се за обезвъздушаване. Бабите ни са го правили до 100 пъти и това не е, защото са имали свободно време за месене на козунаци. Колкото повече месите и „блъскате”, толкова повече конци ще направите.

10. През цялото време обмаслявайте ръцете си с останалото разтопено масло(или равни части мас и олио), докато не свърши.

11. Сложете тестото в купа, покрита с прозрачно фолио/ или чиста бяла кърпа. Поставете съда на топло поне за 2 часа. Ако престои на топло повече (някои го оставят до 5 часа!), още по-добре! Целта е тестото да втаса, т.е. да се удвои обемът му.

12. След това размесете тестото по познатия начин, добавете напоените предварително в ром сушени плодове или орехи.

13. Разделете компактната маса се на няколко топки, от които ще оформите „фитили”. Намажете ги с масло (или равни части мас и олио) преди да ги сплетете.

14. Сложете козунака в съд за печене с високи ръбове. Той не трябва да заема заема повече от 1/3 от обема, защото трябва да втаса – на топло, докато си удвои

15. Малко преди да го сложите да се пече, се обмазва обилно с разбити заедно жълтък и 1 с. л. мляко. Поръсете с намокрени ръце захар и ядки. Печете в загрята на 220° C фурна, но след десетина минути намалете фурната на 180-190° C.

16. Не отваряйте фурната при печене, но и наблюдавайте често козунака, ако бързо се зачерви, по-добре е да го покриете с алуминиево фолио.

17. Колкото по-големи са козунаците, толкова повече време отива за печенето им. Ако е 2кг. , да речем, изисква почти 2 часа. Този с големината на хляб- половин час.

18. За да знаете кога е напълно готов, забучете дървен шиш/ клечка за зъби в основата му. Ако се вади лесно след уреченото време, значи е опечен напълно.

19. Ако не го изядете още на Великден, може с чиста съвест да го оставите за цялата следваща седмица.

20. От изсъхналия козунак се правят чудесни сладкиши, но ако ви трябва освежен – направете разрез по повърхността му, изсипете в нея сироп от вода и захар и оставете да го поеме.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*