Как да боядисате яйцата с куркума и други естествени съставки

Боядисване на великденски яйца с естествени бои
Боядисване на великденски яйца с естествени бои

Искате естествено боядисани яйца? Ето няколко трика

Покрай подготовката за Великден, боядисването на яйца е най-сериозния проблем. Особено, ако не искате да ползвате изкуствени бои. Отсега ви казваме, че боядисването на яйца с естествени оцветители е трудна и сериозна задача. И трябва да се въоръжите с търпение, за да постигнете успех.

1. Боядисване на яйца с куркума

Най-простия начин е да сложите яйцата в тензух, да сипете 1 литър вода и да добавите едно пакетче куркума във водата, и ги сварете по този начин. Те ще добият ярко жълт цвят, а отгоре може да ги полирате с памуче с олио, за блясък.

Друга техника за жълти яйца, предполага следното — 1 литър вода, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица оцет, 6 супени лъжици куркума. Слагате сместа на котлона да заври, докато се разтвори куркумата. След това поставяте вече сварените яйца в течността и ги държите, докато придобият желания цвят.

2. Сини яйца с червено вино

За целта имате нужда от 500 мл червено вино, 1 супена лъжица сол и 5 яйца.

Слагате яйцата в съд и ги заливате с виното, докато ги покрие. За предпочитане е то да е домашно. Оставете го да заври, а след като започне да ври, го подръжте още 5 минути. След това отдръпнете яйцата от огъня и ги оставете в течността между 8 и 12 часа. На сутринта ги извадете и ще останете приятно изненадани от синия им цвят. А също и от кристалите по тях.

3. Червени яйца

От личен опит мога да ви кажа, че боядисването с цвекло е доста трудно. Особено, ако яйцата ви не са бели. За сметка на това успешно може да оцветите всеки съд, в който държите сока. И то без особен проблем.

За да боядисате успешно яйцата, ви трябва сока на поне 3 големи глави цвекло. Най-добре е да използвате суров сок от цвекло и варени яйца. Ако решите са ползвате настойка от сок от цвекло, ви трябват 3 големи глави и 1 литър вода. Добавете 1 чаена лъжичка оцет и варете 10 минути. След това поставете яйцата вътре и ги дръжте, докато почервенеят.

4. Оранжеви яйца с лук

В 500 мл вода, поставете сухите люспи на 1 кг. лук. Добавете яйцата и ги сварете с нея. Колкото по-дълго ги държите, толкова по-добре

Допълнителен съвет: За да не ви се спукат яйцата, оставете ги поне за 2 часа на стайна температура. Добавете също така малко оцет във водата и поставете на дъното тензух или хавлия. Варете на слаб огън около 45 — 60 минути. Или 10 — 15 след завиране на водата.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*