Качамак с пръжки

Качамак с пръжки рецепта

Качамакът е традиционна рецепта, популярна не само на Балканите. У нас се сервира като се добавят и пръжки (джумерки). Било е най-популярното ястие у нас, но от това, че днес не се приготвя толкова често, губим само ние. Ако искате да опитате това богато на вкус и с аромат на семейна трапеза ястие, просто може да приготвите нашата рецепта за качамак и по желание да добавите пръжки.

Необходими продукти:

200гр. царевично брашно
1 л. вода
Сол на вкус
2-3 лъжици масло
2 с.л. червен пипер

По желание:

100 гр.сланина
100гр. сирене
една голяма глава лук
малко червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на едри кубчета сланината. Хубаво е да я накиснете вечерта предварително. Ако го правите през деня, добре е да сменяте водата до три пъти.

Сложете кубчетата сланина в дълбок съд. Добавете малко вода и сложете на котлона. Когато водата изври, парчетата сланина започват да се пържат в собствена мазнина. Първо побеляват, след това придобиват познатия приятен златистокафяв цвят. Малко преди да приключите добавете ситно нарязаният лук.

Вадим пръжките с решетъчна лъжица и ги оставяме настрана. Поръсваме ги с малко червен пипер.

В дълбока тенджера (старите българи са го правили в калайдисан съд)се слага водата и сол на вкус. Оставя се да заври. Когато това стане малко по малко се добавя царевичното брашно. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица, докато се получи гъстота на каша. Щом се отлепи, махнете съда от котлона.

Разпределете качамака на порции. Запържете в маслото червен пипер и сиренето. Ако не слагате сирене, просто използвате пръжките и мазнината, в които сте ги приготвяли и ги разнасяте върху купичките с качамак.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*