Хаш – грузинска телешка пача

Хаш – грузинска телешка пача

Хаш е кавказка гозба, но за националността ѝ „претендират” грузинци и арменци, азербайджанци и осети. Това е богата супа, приготвена от телешки крачета и шкембе. Бульонът има наситен златист цвят и много ярък вкус.

За да изпиташ удоволствието от хаш в Грузия, обаче, трябва да се отдадеш на цялата церемониалност . Мъжете стават в 5-6 сутринта, главно в събота и неделя през зимата, за да се съберат.С купичката хаш непременно се сервират чесън, сол и чача – гроздова водка. Въпрос на престиж е да обявят твоето питие за най-доброто, а домакинята се оценява според умението да приготви тази уникална супа.

Необходими продукти:

4-5 кг телешко шкембе
3 бр. телешки крачета
2-3 глави чесън
Всякакви зелени подправки
Сол
Оцет (по желание)

Начин на приготвяне:

Най-добре е да се купят готови крачета и шкембе. В противен случай крачетата се пърлят и хубаво се стържат с нож, а след това трябва да се изплакнат много добре под течаща вода. Нарязват се по дължина и се слагат във вода за 24 часа. Водата трябва да се сменя на всеки 2 часа.

Шкембето се изплаква, почиства и нарязва.

За готвенето се използва тенджера под налягане. Това количество продукти се разделя на 2 пъти и се приготвя на две стъпки. Поставя се половината, налива се 5 литра вода и се готви в за 1 час 10 минути. Същото се прави с втората половина на продуктите.

Без тенджера под налягане, процедурата по-дълга. Всички съставки се изсипват в емайлиран съд с вода и се готвят 6-8 часа. Целта е месото само да се отделя от костта. Бульонът не трябва да кипи, трябва да къкри.

След това той се прецежда. За целта първо се вадят всички продукти в отделна купа. В гевгир се слага тензух, сгънат на няколко слоя. Бульонът се прецежда в по-малка тенджера.

Месото се обезкостява и накълцва преди да се постави в бульона. Чесънът се бели и заедно с избраната зелена подправка се реже на ситно ситно в тенджерата.

Хаш се поднася посолен, още горещ. Може да се добавят още скилидки чесън и подходяща зелена подправка!

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*