Грешките, заради които НЕ се получават десертите, хлябовете и козунаците

Сладкишите, питките, козунаците не изискват само правилни рецепти, но и продукти, използвани с подходяща температура

Ако обичате или много бихте искали да правите печива, сладкиши или поне козунак за Великден, сигурно се притеснявате от преживените кулинарни провали. Може би си ги обяснявате с неподходяща рецепта, но в повечето случаи проблемът е друг. Вероятно, като повечето непрофесионалисти, допускате грешки, заради което не ви се получават нещата:

№ 1: Използвате продукти с грешна температура

Малцина знаят, че за някои видове тесто съставките трябва да са с определена температура. Дори да го пише изрично в рецептата, в повечето случаи се пренебрегва, а не бива- спазването на препоръката е в основата на успешния резултат:

За да приготвите меренг (белтъчна смес, от която се приготвят различни десерти), трябва да се използват топли белтъци, с температура 22-25 градуса. Те се разбват в пухкава въздушна маса, благодарение на която бъдещият десерт ще втаса добре във фурната и ще запази формата си. Отнема по-малко време за разбиване на студени белтъци, но масата не е толкова обемна и пада по време на печене, така че няма да можете да постигнете идеална консистенция на меренга.

Белтъчният крем може да се приготви само от охладени яйца, така че трябва предварително да ги поставите в хладилника. Два часа ще са достатъчни, за да достигне желаната температура.

Студеното твърдо масло не е подходящо за маслен крем. Извадете го предварително от хладилника и го поставете на масата. Ще е готово за приготвяне, ако пръстът ви потъне в него.

Кълцаното тесто изисква охладени съставки и ледена вода. Готвачите също препоръчват смесването на съставките със студена лъжица възможно най-дълго, за да не нагрявате ненужно тестото с ръце.

№2: Не пресявате брашното

Дори в рецептата да не е посочено, че брашното трябва да се пресее, това просто е задължително по ред причини:

Безопасност – дори скъпото брашно може да се окаже с чужди предмети в опаковката. Освен това, ако брашното се съхранява в торба, а не в херметически затворен контейнер, винаги има риск насекомите да влязат. Ето защо трябва да пресеете брашното преди употреба.

Качество на тестото – по време на съхранение брашното става плътно под собственото си тегло. За да го направите по-рохкаво, както и да го наситете с кислород, трябва да използвате сито. В зависимост от това какво ястие приготвяте, резултатът ще бъде различен. Например в тестото с мая брашното ще помогне на маята да се отвори и ще направи печените продукти по-пухкави, а в тестото за палачинки ще помогне да се избегнат бучки. Моля, имайте предвид, че ако дадена рецепта изисква бакпулвер, той трябва да се пресее с брашното, за да се гарантира, че е по-равномерно разпределен. Козунакът пък иска двойно пресяване!

Характеристики на пропорциите – дори ако рецептата е написана възможно най-подробно, все още съществува риск тестото да се окаже твърде течно или блатът да не се изпече. Пресятото брашно влияе върху размера на пропорциите. Когато се насити с кислород, става по-обемно , така че 100 грама пресято брашно и 100 грама остаряло брашно са различни неща.

№ 3: Разбиването и месенето отнемат твърде много време

Тук правилото „колкото повече, толкова по-добре“ не работи. Тестото трябва да се размеси, колкото течността да поеме брашното. Дори ако видите бучки в тестото за палачинки или блатове, всичко е наред – след известно време те ще изчезнат. Първите трябва да се оставят за 30 минути, така че бучките да се разпръснат и едва след това да започнете да приготвяте десерта. Що се отнася до блатове, бучките ще се „изпарят“ веднага по време на печене. Ако месите тестото дълго и енергично, има риск то да се окаже плътно и запушено.

Същото важи и за тестото с мая. Когато го месите за първи път, трябва да постигнете относително еднородна структура, за да се активира глутенът. А за второто месене ще са достатъчни десет минути енергична работа с ръце. П.П. Активирането на глутена става и с „блъскане” на тестото – когато месите козунак правете го до 100 пъти!

№ 4: Изберете добре кухненското си оборудване

Най-често тази грешка става фатална, ако приготвяте крем. За да се разбият добре съставките и да се получи нежна и ефирна консистенция, е необходимо да вземете стъклена или метална купа с обло дъно, в противен случай продуктите няма да се разбъркат равномерно. Бъркалките и купата трябва да са идеално чисти и сухи, особено ако разбивате белтъци. В противен случай сместа няма да е достатъчно въздушна. Преди да започнете да готвите, можете да избършете съдовете с половин лимон и да ги оставите да изсъхнат.

Планирате да разбиете сметана? Не използвайте блендер – вместо сметана ще получите масло. Миксерът е много по-подходящ за тези цели.

№ 5: Използвате миксера на една скорост

Знаете ли какъв режим трябва да зададете на миксера при разбиване? Всъщност ще ви трябват всички, тъй като за получаване на въздушна маса трябва постепенно да увеличавате скоростта.
Първо, белтъците трябва да се разбият на най-бавната настройка, така че масата да е наситена с кислород. Веднага щом се появи жълта пяна, трябва да увеличите скоростта, а към края на разбиването я направете максимална. Това правило важи не само за белтъците, но и за крема.

№ 6: Използвате захар вместо пудра захар

Ако правите меренг, белтъчен крем или сметана за разбиване, добавете пудра захар вместо захар. Големите захарни кристали не се разтварят и след това неприятно залепват по зъбите. Но прахът ви позволява да постигнете деликатна и хомогенна консистенция, което прави десерта ефирен.
Има още един сладкарски трик – трябва да добавяте пудрата захар постепенно, като непрекъснато разбивате сместа. Така консистенцията ще бъде гладка, без бучки.

№ 7: Избирате грешната форма

Формите са от основно значение, ако печете кексчета/мъфини. Например, ако вземете много малък съд, тестото ще излезе, а ако е дълбоко, ще остане сурово вътре. Обикновено размерът на формата е посочен в рецептата, така че не забравяйте да я проучите от началото до края. Не забравяйте, че тестото трябва да заема около една трета от съда, за да има място за втасване. Ако има твърде много тесто, изпечете блата на две партиди или използвайте две тави.

Забележка: Необходимо е не само да вземете форма с подходящ размер, но и да я смажете правилно. Първо трябва да покриете дъното с четка, натопена с олио, след това да обработите стените и накрая да поставите хартия според размера на формата. Ако прекалите с олиото, печивата ще имат загорели краища.

№ 8: Не следите температурата

Може би всеки знае, че фурната трябва да е предварително загрята и че вратата не трябва да се отваря, докато се пече. Но, за съжаление, никъде не е написано, че всички печени изделия могат да паднат, ако веднага ги извадите от фурната. Течението е особено „вредно“ -рязката промяна на температурата ще доведе до спадане на печените продукти.

Блатовете са най-чувствителни към това, така че не бързайте да ги изваждате от фурната веднага щом чуете сигнала на таймера. Просто отворете леко вратата и оставете  да изстинат. Двадесет минути ще са достатъчни. След това можете да продължите, но на плота на стайна температура.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*