Фолио или пергамент? Тънкости на приготвяне на различни ястия във фурна

Фолио или хартия за печене – кое кога се използва

В арсенала на домакинята, често използваща фурна, винаги има фолио и пергамент. Тяхната употреба много опростява грижите за фурната и ви позволява бързо да почиствате тиганите и тавите. Печенето на месо, риба, зеленчуци, домашно приготвени сладкиши – всичко това изисква определени условия на преработка.

Готварското фолио може да има различни плътности. В някои видове едната страна има специално покритие, което не позволява на храната да се залепи. Това фолио е удобно да се използва за ястия, чиято рецепта включва сирене или за да получите перфектната кора.

Основното нещо е да не обърквате: покритието е от матирана страна. Дори и при отсъствие на покритие, може да се избегне залепването на продуктите. За да направите това, просто намажете вътрешността на фолиото с масло.

Що се отнася до хартията за печене, не е необходимо да я смазвате с масло. Продуктите не се лепят към качествения пергамент по принцип. Изключение може да е много лепкаво и течно тесто. В този случай хартията трябва да бъде поръсена с малко брашно.

Фолио или хартия за печене – кое кога се използва

Винаги трябва да помните, че пергаментът не се използва за готвене при температури над 210 градуса. Не използвайте пергамент, дори когато трябва да опаковате продуктите, като почти повтаряте тяхната форма. Картофите или цвеклото в фолиото ще бъдат по-меки и сочни, ако използвате фолио.

За месо и птици е по-добре да използвате дебело фолио. Те трябва да бъдат увити след добавяне на подправки или накисване в марината, така че да останат малки отвори за достъп на въздуха. Приблизително половин час преди края на готвенето фолиото се разгъва, така че печеното да поруменее.

За риба на пара със зеленчуци е по-добре да изберете пергамент, който да се сложи в джобове на порции. Ако искате да получите зачервена риба, използвайте фолио.

За печене на сладкиши се използва предимно пергамент, покриващ долната част на тавичката и отделно смазване на страните. Изключението е само печенето на брауни. Плътно фолио може да се използва и вместо формата, за да се получи фигурален сладкиш.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*