Домашно „Ропотамо”: Как да консервираме риба вкъщи?

рецепта за Домашно Ропотамо

Ако сте запалени рибари /или омъжени за такива/, със сигурност искате да опитате повече от традиционните ястия. Печената и варена риба е страшно полезна, но морски продукти трябва да се ядат през всеки сезон. През зимата или след като морето „не е дало”, може да отворите консерва. Най-добре направена така, че с гордост да я наречете домашно „Ропотамо”.

Необходими продукти:

10кг филе от риба /или почистена от люспи, вътрешности, глава и опашка/

За маринатата:

1 бутилка олио
1 бутилка истински ябълков оцет
Сол – на вкус
1 п.черен пипер

За соса „Ропотамо”:

Два буркана /х800гр./гъсто доматено пюре
1 буркан стерилизирани краставички, нарязани на кръгчета
1 буркан маринована капия, нарязана
500 гр. добре сварен зрял боб
500гр. замразен грах
1 п. смлян кимион

Начин на приготвяне:

Режете добре почистената риба на парчета с големина 5 сантиметър.

Редите ги в дълбока и голяма тава. Посолявате ги и изливате върху тях бутилките олио и оцет и пакетчето черен пипер. Хубаво разбърквате, покривате тавата с алуминиево фолио и слагате да се пече за три часа на 150 градуса. След това изключвате и оставате пълната тава да престои през нощта.

На другия ден приготвените и добре измити буркани се изваждат. Загребвате от тавичката с решетъчна лъжица и изсипвате рибата в буркан. След всяко загребване 1 с.л. пюре и останалите продукти – така до пълно изчерпване на рибата от тавата. Преди да „запечатате” бурканите излейте във всеки по 2 с.л. марината. Така приготвеното домашно „Ропотамо” се затваря капачки, а бурканите се слагат да врат 2 часа и 30 минути.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*