Домашна шунка – напълно натурална и безкрайно вкусна

Домашна шунка – напълно натурална и безкрайно вкусна

Домашната шунка не е трудна за приготвяне, макар и да не става бързо. Резултатът е напълно натурален продукт със страхотен вкус! В замяна на времето, което ще отделите, за да си направите домашна шунка, ще получите ароматно месо, без вредни консерванти и стабилизатори.

Необходими продукти:

1,5кг. свинско филе
1 л. вода
100гр. сол
2бр.карамфил
Черен пипер
1 бр. сухо чили/или люта чушка

Начин на приготвяне:

1. Първо пригответе саламурата. Във водата добавете сол и подправки, разбъркайте добре, варете половин минута и изключете котлона.
2. След като саламурата се охлади, вземете обикновена спринцовка и я използвайте, за да „запълните” месото от всички страни на различни дълбочини и колкото е възможно повече. Вкусът на бъдещата шунка зависи от това. Част от саламурата така или иначе ще остане.
3. След това сложете филето в съд и го напълнете с останалата марината, след това покрийте месото с чиния и я притиснете с тежест.
4. Сложете съда с покритото филе в хладилника за 3 дни. За да се маринова месото добре и да добие еднакъв цвят, ние го обръщаме всеки ден в контейнера.
5. След края на този етап свинската шунка е добре да се върже на въже или поне да я опаковаме плътно с прозрачно фолио.
6. Сега е последният и много важен момент – да се свари месото. Тук има малък трик – месото не може да се приготви във вряща вода, в противен случай се окаже, че шунката ща стане варена.
7. В тенджерата, в която ще приготвяме шунката, изсипваме вода и я нагряваме до 85 ° С. Удобно е да се измерва температурата с помощта на специален термометър . Ако не разполагате с такъв, може да се ориентирате по следните характеристики: малко пара се появява над водата и на дъното на тенджерата започват да се образуват малки мехурчета.
8. Поставете шунката в тенджера с гореща вода и я варете за 2-2.5 часа на слаб огън, като периодично доливайте студена вода в тенджерата и така поддържайте температурата на водата в рамките на 80 ° C. Времето за готвене зависи от размера на шунката: ако е доста широка , тогава е по-добре да се готви за 2,5 часа, ако има удължена цилиндрична форма, тогава можете да го направите за 2 часа.
9. След края на готвенето изваждаме шунката и я поливаме със студена вода, след което, след като се охлади, я поставяме в хладилника за през нощта или за няколко часа.

Благодарение на тази технология, домашната шунка става нежна, сочна, натурална и почти неразличима по вкус от купешката.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*