Домашна моцарела, която се прави само за половин час

Вместо да търсите моцарела в специализирани магазини или да купувате такава със съмнително качество, посветете се на експерименти в кухнята и ще получите домашно направена със страхотно качество!

Необходими продукти:

3, 8 литра мляко
1 ½ чаена лъжичка прах от лимонена киселина
¼ чаена лъжичка суроватка
1 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

Поставете млякото в голяма купа при средно висока температура на котлона, докато достигне 12 С, за това се нуждаете от термометър за готвене. Когато млякото е достигнало желаната температура, изсипете лимонената киселина на прах, разбъркайте добре и поддържайте затоплящо мляко.

Когато млякото се затопли до 31 ° С, изсипете суроватката – разбъркайте добре. Когато бавно започва да се сгъстява и ще забележите малки бучки.

Между 35-40 градуса температурата на млякото ще бъде доста гъсто и е време да се изключи печката, може да се забележи как суроватката се отделя.

Оставя се сместа да се охлади в продължение на пет минути. След това, с помощта на дървена лъжица, направете бучки (сирене) в отделна чиния и изцедете излишната суроватка, колкото можете. След това сложете сиренето в микровълновата фурна за 60 секунди – след което се изцежда суроватката наново и навийте сиренето няколко пъти, за да се затопли равномерно, като че месите тесто.

Поставете отново в микровълнова печка в продължение на 30-40 секунди, в зависимост от силата на микровълновата фурна и отново изцедете излишната суроватка.

Поръсете малко сол и я разточете равномерно и отново в микровълновата фурна в продължение на 30-40 секунди .При всяко загряване на сиренето излишната суроватка се отделя, за да може моцарела да стане колкото е възможно по-компактна.

В този момент сиренето трябва да бъде много горещо и трябва да сте внимателни. От него можете да направите малки топчета, венци или плитки. Готовата моцарела се съхранява в хладилник със студена вода.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*