Балсуджук (Чурчхела)

Балсуджук (Чурчхела) рецепта

Предците ни са живели в по-сурови времена, но не са си отказвали нищо на трапезата. Дори да не са познавали шоколада, са познавали вкуса на бонбоните, при това – с вкус на любимия им гроздов сок (шира). Този тип десерт у нас се нарича „балсуджук” и е популярен на Балканите. Произходът му всъщност е кавказки и е чест от грузинското кулинарно наследство.

Начин на приготвяне:

500 гр. препечени орехови ядки (но може и фъстъци, бадеми, стафиди, лешници)
5 л. гроздов сок (може и сок от нар )
Брашно или нишесте

Начин на приготвяне:

С губерка – най- дебелата и дълга игла за шиене, която имате нанижете на здрав конец половинките орехови ядки една до друга.
В дълбок съд с дебело дъно се налива гроздовия (наров) сок и се слага на слаб огън. Трябва да ври един час. През това време, с решетъчна лъжица се маха пяната, която се образува.

След като го свалите от котлона изчакайте да се охлади до около 45 градуса.

Пригответе брашно, което е 6 пъти по-малко, отколкото изварения сок.

Започнете да го изсипвате на струя върху малка част от ширата. Междувременно разбърквайте, за да се смеси. След това разтворът се излива в тенджерата с останалата част от сока, но през цедка.

Съдът се връща на котлона да заври на тих огън. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти.

Вземете наниза с ядки и го потопете директно в тенджерата с желето. Оваляйте добре – да се покрият плътно с дебел слой. Изтръскайте леко и оставете да изсъхне. След това повторете два пъти същата процедура с потапянето и сушенето.

Сложете наниза с балсуджук да съхне на открито. След 5 дни ще е готов и трябва да се премести на закрито. За да бъде готов за консумация, трябва да минат около два и половина месеца.

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*