10те тайни на съвършеното картофено пюре са разкрити!

Съвършеното пюре на Жоел Робюшон

Всеки обича пюре, но малцина могат да приготвят деликатно, без бучки, съвършено като консистенция и вкус. Ако и вие сте сред тези, на които не им се получава, значи бъркате нещо в подготовката. Научете 10те тайни на съвършеното картофено пюре и вече никога няма да сбъркате в подготовката на гарнитурата.

1. Използвайте подходящите картофи

Най-добрият избор за картофено пюре са средно твърди картофи, защото те имат повече скорбяла и от тях ще получите пухкава смес. Другите възможности не са твърдите, които не се варят лесно или прекалени меките, които се превръщат в пихтия.

2. Режете ги на еднакви парчета

Ако режете картофите на различни парчета, по-големите парчета няма да са достатъчно меки, а по-малките ще се неприятни на вид и вкус. Заради разликите по между им никога няма да получите перфектното кремообразно пюре. Затова режете картофите еднакво, сложете ги в студена вода, оставете ги да заврат и да омекнат.

3. Кога картофът е готов?

Нито суров, нито преварен – съвършеният картоф, от който става вкусно пюре е картофът, по който с лекота минава върха на ножа

4. Пресирайте ги малко

Ако използвате блендер или телена бъркалка, допускате грешка. Нишестето в картофите изисква по-деликатна обработка, за да не се превърне в лепкава смес.

5. Какво да добавите?

Бъркайте внимателни и добавете сметана, олио или сварено мляко! Месите, докато се получи еднородна смес.

6. Млечните „подправки” не трябва да са студени

Ако ги поставите на стайна температура, те ще се смесват по-добре с картофите и в същото време ще предотвратят прекомерното разпадане на картофите.

7. Внимавайте с количествата

Като слагате млечни продукти за добавка, трябва да сте изключително внимателни. Трябва ви картофено пюре, а не млечна „супа” с картофи.

8. Мазнина в точно съотношение

Известният кулинар Жоел Робюшон е дал рецепта за картофено пюре, която му спечели не само Мишлен – звезди, но и титлата „Готвачът на столетието”:

Картофеното пюре на Жоел Робюшон 

1кг. Картофи
500гр. краве масло
Сол и черен пипер – навкус
Мляко 150мл

Сварявате, обелвате и намачквате картофите. Слагате ги на много слаб огън, за да поддържате топлината им.
Добавяте предварително замръзналото на -25 градуса краве масло. Смесвате го в картофите, без да сваляте от котлона.
Когато се смесят хубаво двата продукти, махате съда от плочата. Добавяте мляко и овкусявате с черен пипер и сол.

9. Най-ясната тайна!

Когато приготвите съвършеното картофено пюре се нуждаете само от точната доза сол и черен пипер – дори може без последното!

10.Поднесете го топло

Ако по някаква причина картофеното пюре изстине, може да решите проблема като го поставите над тенджера с вряла вода или добавете в него малко току-що сварено мляко!

Реклама
Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*